Επιστολή προς Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

  • Monday, 03 August 2015
  • Published in Blog

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Μετά την τοποθέτησή σας στη Βουλή, βάσει της οποίας πρόκειται να δημιουργήσετε κέντρο πρώτης υποδοχής μεταναστών στο νησί της Κω, ερχόμαστε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας για τους παρακάτω λόγους:

1. Η Κως αποτελεί την 3η τουριστική δύναμη (προορισμό), της χώρας μας. Η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών που παρατηρήθηκε φέτος προκάλεσε πολύ μεγάλη ζημιά στο τουριστικό μας προϊόν, ανεπανόρθωτη δυσφήμιση στις χώρες του εξωτερικού, δυσφορία στους τουρίστες και όλα αυτά μεταφράστηκαν σε μεγάλο αριθμό ακυρώσεων καθώς αμφισβητήθηκε το επίπεδο ασφάλειας στο νησί μας. Πολύ δε περισσότερο, δυστυχώς, τα αποτελέσματα της δυσφήμισης αυτής θα φανούν στα συμβόλαια της επόμενης περιόδου, καθόσον ήδη κατά τις διαπραγματεύσεις το θέμα έχει τεθεί από τα ταξιδιωτικά γραφεία, με την μορφή τόσο μειωμένων τιμών, όσο και πολύ μεγάλου αριθμού ακυρώσεων. Πέραν του παραπάνω, οφείλουμε να τονίσουμε και την ασφυκτική δυσφορία των κατοίκων του νησιού που αισθάνονται καθημερινά τον τόπο τους αλλά και το ίδιο τους το σπίτι να «καταλαμβάνεται» από εκατοντάδες μετανάστες.

2. Η δημιουργία κέντρου υποδοχής θα προκαλέσει την ακόμα μεγαλύτερη εισροή μεταναστών, η Κως θα «χαρακτηριστεί» από την ύπαρξή του, και ο χαρακτηρισμός αυτός θα υπερισχύει του τουριστικού χαρακτήρα, που με πολύ κόπο και μεγάλες προσπάθειες οικοδομήθηκε επί δεκαετίες. Ήδη για να επανέλθει η εικόνα του νησιού από τα φετινά επεισόδια θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο χρόνια συστηματικού σχεδίου διαφήμισης και μάρκετινγκ.

3. Είναι δεδομένες οι ελλείψεις σε αστυνομική δύναμη αλλά και σε ειδικές υποδομές που είναι απαραίτητες για την ορθή λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου που θα δημιουργηθεί για έναν συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών και θα καταλήξει να λειτουργεί για αρκετές χιλιάδες επιπλέον μεταναστών.

4. Θεωρούμε επισφαλές το να δημιουργηθεί κέντρο πρώτης υποδοχής σε ακριτικό νησί όπως είναι η Κως καθαρά για λόγους εθνικής ασφάλειας.

5. Η μαζική προσέλευση και παραμονή μεταναστών συνιστά «υγειονομική βόμβα», λόγω της έλλειψης υποδομών υγείας στο νησί μας, που απειλεί τόσο τους 35.000 κατοίκους του νησιού όσο και τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του.

Κύριε Πρωθυπουργέ, στην τελευταία σας απόφαση αντιπροτείνουμε:

1. Την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας.

2. Την άμεση μεταφορά των μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να ταυτοποιούνται εκεί τα στοιχεία τους και να γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών

3. Τη δημιουργία πρότυπων κέντρων υποδοχής σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας ή σε περιοχές μη τουριστικές που έχουν ζητήσει να έχουν τους χώρους αυτούς

4. Την ενίσχυση της αστυνομικής και της λιμενικής δύναμης στο νησί της Κω για την ταχύτερη διεκπεραίωση αυτών που θα συνεχίσουν λόγω της γεωπολιτικής θέσης του νησιού να έρχονται.

5. Την υλοποίηση της δομής των συνοριοφυλάκων

Σας ενημερώνουμε πως το νησί της Κω έφτασε φέτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της αθρόας καθημερινής άφιξης μεταναστών (από 200 έως και 900 ανά ημέρα), που σε συνδυασμό με την αδυναμία διαχείρισής τους οδήγησε σε συσσώρευση ατόμων (περίπου 3.000 άτομα), με μέσο χρόνο εξυπηρέτησής τους τις 25 ημέρες, μετατρέποντας την πόλη της Κω σε αποθήκη ψυχών. Αυτές οι καταστάσεις δυσφημούν και ζημιώνουν το νησί μας και τη χώρα μας αλλά και παρατείνουν τον αγώνα αυτών των ανθρώπων στο να κερδίσουν μια ευκαιρία για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Ενδεικτικά και μόνο σας αναφέρουμε ότι ακόμη και η εθελοντική σίτιση των προσφύγων, (το φαγητό παρήγαγαν ως επί το πλείστον ξενοδόχοι) σταμάτησε την Κυριακή 2 Αυγούστου καθώς η ομάδα εθελοντών που είχε αναλάβει τη διαχείριση και τη διανομή αδυνατούσε να συνεχίσει.

Οι επιχειρηματίες αλλά και οι κάτοικοι του νησιού έχουμε αποδείξει την ανθρωπιστική αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων, φροντίζοντας να καλύπτουμε βασικές τους ανάγκες. Αισθανόμαστε όμως και εμείς απροστάτευτοι, παλεύοντας καθημερινά με καταστάσεις που μας ξεπερνούν. Ότι επί σειρά ετών χτίζαμε ως επιχειρηματίες φτάνοντας το νησί της Κω στην 3η τουριστική δύναμη της χώρας μας κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Σας καλούμε να μη δώσετε τη χαριστική βολή στον τουριστικό προορισμό που λέγεται Κως. Θα χαρούμε ιδιαιτέρως αν μας δώσετε την ευκαιρία να σας αναπτύξουμε τα επιχειρήματά μας σε μια συνάντηση μαζί σας, όποτε ο χρόνος σας το επιτρέπει.