Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη

  • Wednesday, 23 July 2014
  • Published in Blog

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη, είχε η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ. Σβύνου , με αντικείμενο τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου Κω.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο πρόεδρος της ΤΟ ΝΔ κ. Μουζουράκης , η πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου κ. Φραντζάκη, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου ΚΩ κ. Κυριακόπουλος και ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος με συνεχείς παρεμβάσεις του και πρωτοβουλίες του προσπαθεί να αναδείξει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στο νησί μας.

Η Πρόεδρος κ. Σβύνου ανέπτυξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία στην Κω, όπως και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων φορέων, και τα συνέδεσε με την τουριστική ανάπτυξη και τους κινδύνους που απορρέουν για τους χιλιάδες επισκέπτες και κατοίκους της Κω από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και την προβληματική λειτουργία του νοσοκομείου.

Επισήμανε την ανάπτυξη του ιατρικού κλάδου στα παράλια της Τουρκίας αλλά και την πρόθεση της γείτονας χώρας να προσφέρει η ίδια υπηρεσίες υγείας στους επισκέπτες των νησιών μας και αργότερα στους ίδιους τους νησιώτες.

Τόνισε μάλιστα, πως είναι ο απόλυτος ευτελισμός το να φεύγουν τουρίστες της Κω από το νησί του Ιπποκράτη προκειμένου να νοσηλευτούν στην Τουρκία!

Επίσης, ενημέρωσε τον υπουργό υγείας για τον κώδικα δεοντολογίας του ΣΦΕΕ που σχετίζεται με τη διεξαγωγή ιατρικών συνεδρίων κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου στο νησί μας και ζήτησε την άμεση παρέμβασή του.

Ο υπουργός άκουσε, κατανόησε και δεσμεύτηκε για άμεσες λύσεις, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε το υπόμνημα που υπέβαλε η Ένωση Ξενοδόχων Κω στον υπουργό.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Κύριε υπουργέ,
Η Κως αποτελεί τον 3ο τουριστικό προορισμό Πανελλαδικώς καθώς δέχεται πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες τα τελευταία δυο χρόνια. Συγκεκριμένα:
2012: 896.199 αφίξεις,
2013: 1.011.012 αφίξεις,
2014: αναμένονται περίπου 1.200.000 αφίξεις

Βάσει αυτού του αριθμού, συνυπολογίζοντας τους μόνιμους κατοίκους (κοντά στους 40.000), το νησί φιλοξενεί κατά μέσο όρο περίπου 200.000 κόσμο ΜΗΝΙΑΙΩΣ, από Μάιο εως Οκτώβριο.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Κω «Ιπποκράτης» είναι τραγική και επικίνδυνη, καθώς αυτός ο κόσμος που αναφέρουμε παραπάνω, υποτίθεται πως πρέπει να μπορεί να εξυπηρετηθεί από το Νοσοκομείο Κω, όταν αυτό υπολειτουργεί, με 1 καρδιολόγο, 2 παθολόγους, ΚΑΝΕΝΑΝ παιδίατρο! Οι ελλείψεις σε στελέχωση ιατρών, σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και σε διοικητικό προσωπικό συσσωρεύονται επι σειρά ετών καθώς κανένας από τους υπουργούς που διατέλεσαν τα τελευταία χρόνια δεν έδωσε τη δέουσα σημασία, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στο απροχώρητο.

Μέσα από αυτό το χάος έχουν προκύψει πολλά ιδιωτικά ιατρεία (που αυτοαποκαλούνται κλινικές), τα οποία εκμεταλλευόμενα τις τρομερές ελλείψεις υγείας, προσφέρουν υπηρεσίες με υπέρμετρες χρεώσεις.

Πέραν τούτου, πολλές ασφαλιστικές εταιρίες είναι συμβεβλημένες με κλινικές των απέναντι Τουρκικών παραλιών, με αποτέλεσμα τουρίστες της Κω που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης να μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Αλικαρνασσού (Bordum).

Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων και καταγγελιών από τουρίστες για απαράδεκτες χρεώσεις στον κλάδο της «ιδιωτικής υγείας» της Κω, για την ανεπάρκεια και την επικινδυνότητα του νοσοκομείου, ενώ παράλληλα έχουμε γίνει «περίγελος» όταν εμείς, το νησί του «Ιπποκράτη» όντας ανεπαρκείς, διοχετεύουμε τους ασθενείς που επέλεξαν την Κω για τις διακοπές τους, στη γείτονα Τουρκία για την περίθαλψή τους!

Μεταφέρουμε επίσης και την έντονη δυσφορία των τουριστικών πρακτορείων και μεγάλων tour operator, όπου όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της TUI Peter Long σε επίσκεψή του στην Κω, δεν δικαιολογείται σε αυτό το νησί η κατάσταση του νοσοκομείου και ζήτησε άμεσες ενέργειες, θεωρώντας το ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού (μαζί με το αεροδρόμιο). Μάλιστα, εντός εβδομάδος θα στείλουν και οι ίδιοι τη δική τους επιστολή-διαμαρτυρία απευθείας σε εσάς.

Είναι αυτονόητο πως ο κλάδος υγείας, που αποτελεί θέμα ύψιστης ασφάλειας για τους επισκέπτες μας, μπορεί να αποτελέσει την ταφόπλακα του τουρισμού στο νησί μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για το αυτονόητο δικαίωμα όλων στην υγεία, λαμβάνοντας υπόψιν τη δυσκολία που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια στη στελέχωση του Νοσοκομείου της Κω λόγω άρνησης των ιατρών να έρθουν σε αυτό, ζητούμε τα παρακάτω:

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΩ

1. Είναι προφανές πως πρέπει να δοθούν ειδικά κίνητρα στους ιατρούς που εργάζονται στα νησιά:

  • Αυξημένη μοριοδότηση
  • Μισθοδοτικό επίδομα (κάτι αντίστοιχο γίνεται στη Λέρο)
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για κάποιον που θέλει να προσληφθεί από Νοσοκομεία Αθηνών-Θεσσαλονίκης ή και για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, να αποτελεί η τουλάχιστον τριετής θητεία του σε νησιωτικό νοσοκομείο.
  • Αναγνώριση και πληρωμή ΟΛΩΝ των εφημεριών των γιατρών

2. Να δίδεται η δυνατότητα της άμεσης απόσπασης από μεγαλύτερα νοσοκομεία ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που αιτούνται να έρθουν σε νησιωτικά νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε το οξύμωρο του να υπάρχει προσωπικό που θέλει να έρθει να εργαστεί στο νοσοκομείο Κω και η αίτησή τους δεν γίνεται δεκτή από το νοσοκομείο στο οποίο έχουν οργανική θέση

3. Πρέπει να θεσπιστούν 3 τουλάχιστον οργανικές θέσεις ανά ειδικότητα. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν έρχεται παιδίατρος στο νησί: Πως είναι δυνατόν να έρθει όταν προβλέπεται μόνο μια θέση, που κατά συνέπεια θα καλύπτεται από έναν γιατρό 24 ώρες το 24ωρο, 30 ημέρες το μήνα – και μάλιστα με αμοιβή ΜΟΝΟ 5 εφημεριών;!

4. Θεσμικό πλαίσιο για την κάλυψη των αναγκών και από στρατιωτικούς ιατρούς, έστω και για κάποιες ώρες ημερησίως

5. Ας υπενθυμίσουμε και το κόστος των αεροδιακομιδών, όταν κάθε μια ανέρχεται στα 15-20 χιλιάδες Ευρώ, με δυο αεροδιακομιδές θα καλύπταμε το ετήσιο κόστος ενός γιατρού! Αυτό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του κρατικού παραλογισμού!

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ

Είναι γνωστή η περίπτωσή του στο υπουργείο υγείας μέσα από την προσπάθεια της απερχόμενης δημοτικής αρχής της Κω προς την ανάληψη της ευθύνης της λειτουργίας του από το Δήμο Κω. Το Κέντρο υγείας Αντιμάχειας αποτελεί ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο υγείας, για το οποίο ουδέποτε συστάθηκε οργανισμός λειτουργίας, με αποτέλεσμα, μετά την παράδοσή του, να παραμένει κλειστό. Ζητούμε την άμεση λειτουργία του ώστε να αποσυμφορήσει το Νοσοκομείο Κω

2. ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Παρά το μεγάλο αριθμό επισκεπτών στο αεροδρόμιο της Κω καθημερινά, δεν είναι στελεχωμένο το ιατρείο ως όφειλε, με αποτέλεσμα σε κάθε περιστατικό να ψάχνουν γιατρό ανάμεσα στους ταξιδιώτες. Ζητούμε την άμεση τοποθέτηση γιατρού στο αεροδρόμιο για την αποφυγή περιστατικών που μας εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Κύριε υπουργέ, ο κόσμος της Κω είναι σαν μια ωρολογιακή βόμβα για το θέμα του Νοσοκομείου. Πρόσφατα, στις 20 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε Παγκωακή συνάντηση στην οποία αποφασίστηκαν έντονες αντιδράσεις (κλείσιμο Δήμου, ΔΟΥΚΩ, ακόμα και αεροδρομίου-λιμένα) στην περίπτωση που δεν δοθεί ΑΜΕΣΗ λύση ως προς τη στελέχωση του νοσοκομείου. Ο Κωακός κόσμος δεν μπορεί να δώσει άλλη πίστωση χρόνου, θα έχετε την ευθύνη ως κυβέρνηση, ως υπουργοί, ως άνθρωποι στην περίπτωση που χαθεί ανθρώπινη ζωή λόγω της υποστελέχωσης του νοσοκομείου.

Περιμένουμε από αυτήν την κυβέρνηση να δώσει λύσεις, ΑΜΕΣΑ, αποδεικνύοντας πως κατέχει την αντίληψη της νησιωτικότητας και το σεβασμό προς όλους εμάς, που στηρίζουμε και τα σύνορα αλλά και την οικονομία της χώρας.