Συμφωνία με τον οργανισμό GEA

  • Thursday, 24 September 2015
  • Published in Blog
Συμφωνία με τον οργανισμό GEA

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς ταλανιζόμαστε από τις αυξανόμενες οικονομικές απαιτήσεις των εταιριών πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, που σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις καταλήγουν σε δικαστήρια και σε αποφάσεις που βαραίνουν ακόμα περισσότερο οικονομικά τους επιχειρηματίες.

Επί σειρά ετών γίνονται προσπάθειες από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος προς την οριστική διευθέτηση του προβλήματος με τις εν λόγω εταιρίες ο οποίες αυξάνονται διαρκώς και μάλιστα με τιμοκαταλόγους που μονομερώς ορίζουν. Δυστυχώς έως τώρα καμία διοίκηση του υπουργείου Πολιτισμού δεν ήταν διατεθειμένη να δώσει λύση, αφήνοντας τον κλάδο μας απροστάτευτο.

Η μόνη κατεύθυνση επίλυσης που υπήρξε ήταν αυτή των μνημονίων συμφωνίας μεταξύ του ΞΕΕ και των εταιριών αυτών (ΑΕΠΙ, ΑΘΗΝΑ, σύμπραξη Διόνυσος, Απόλλων, Ερατώ, Γκράμο) προκειμένου να επιτευχθούν σημαντικές μειώσεις για τα ξενοδοχεία-μέλη του ΞΕΕ επί του δημοσιευμένου τιμοκαταλόγου των παραπάνω οργανισμών.

Στο μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ ΞΕΕ και Διόνυσο-GEA (Grammo, Erato, Apollon) στη σελ 9, παρ4 εξαιρούνται της συμφωνημένης χρέωσης ανά δωμάτιο, οι χώροι των ξενοδοχείων στους οποίους η μουσική προέρχεται από διαφορετική πηγή, ή έχουν DJ, όπως και οι χώροι που προορίζονται για εκδηλώσεις, και τα καφέ-μπαρ που λειτουργούν σε παραλίες και πισίνες.

Ο οργανισμός Συλλογικών Δικαιωμάτων GEA διεκδικεί τα τελευταία χρόνια τις σχετικές αμοιβές των χώρων των ξενοδοχείων που δεν καλύπτονταν από το μνημόνιο συμφωνίας του ΞΕΕ, όπως αυτοί περιγράφονται παραπάνω. Η Ένωση Ξενοδόχων Κω, με στόχο να πετύχει περιορισμό των απαιτήσεων και να αποφευχθούν οι ένδικες διαδικασίες μεταξύ των ξενοδόχων και του GEA, μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις προχώρησε σε ένα μνημόνιο συνεργασίας καταφέρνοντας τα παρακάτω για τους ξενοδόχους της Κω:

1. Αποδοχή από τον GEA μιας ενιαίας συμφωνημένης τιμής ανά ξενοδοχείο, κατά πολύ μειωμένη επί του δημοσιευμένου καταλόγου και η οποία χρέωση ισχύει άνευ αυξήσεως για τα έτη 2014. 2015, 2016, 2017 και 2018

2. Για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων άνω των 80 δωματίων η έκπτωση είναι στο 50% του αμοιβολογίου ( οπότε η τιμή μπαρ φτάνει τα 750Ευρώ) ενώ για αυτά με λιγότερο από 80 δωμάτια εφαρμόζεται επιπλέον έκπτωση 20% (οπότε η τιμή μπαρ φτάνει τα 600Ευρώ).

3. Για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων η έκπτωση ανέρχεται στο 50% και επιπλέον έκπτωση 20% (οπότε η τιμή μπαρ φτάνει τα 600Ευρώ).

4. Για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων πέραν του 50% εφαρμόζεται έκπτωση 20% όπως στα 4 αστέρων και στο ποσό που προκύπτει επιπλέον έκπτωση 16% για τα ξενοδοχεία άνω των 100 δωματίων (οπότε η τιμή μπαρ φτάνει τα 500Ευρώ) ενώ σε αυτά έως 100 δωματίων η τιμή του μπαρ ανέρχεται με εξτρα έκπτωση 50% στα 300Ευρώ.

5. Τα ξενοδοχεία με 1 και 2 αστέρια εξαιρούνται των χρεώσεων εκτός και αν διατηρούν μπαρ με διαφορετικό ΑΦΜ από αυτό της επιχείρησης.

6. Για τα αναδρομικά επιτύχαμε επιπλέον εκπτώσεις: Για το έτος 2013 επιπλέον 20%, για το έτος 2012 40% επί των ήδη μειωμένων συμφωνηθέντων τιμών

7. Σε όλο το παραπάνω οικονομικό πακέτο θα εφαρμοστεί επιπλέον έκπτωση 20% αν το ξενοδοχείο προχωρήσει στην συμφωνία έως 31 Οκτωβρίου 2015 και αν είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω

Σας τονίζουμε πως η συμφωνία αυτή είναι προαιρετική, συνιστώμενη και ο καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα να μην την ακολουθήσει ή να την τροποποιήσει ή να προσπαθήσει να αποφύγει οποιαδήποτε χρέωση ολοκληρωτικά, δικαστικά ή εξώδικα. Επειδή όμως οι επαπειλούμενες προσαυξήσεις σε περίπτωση δικαστικής επίλυσης φτάνουν ακόμα και στο 300% της αρχικής τιμής του τιμοκαταλόγου τους, εμείς σαν ΕΞΚ σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να ακολουθήσετε το μνημόνιο συμφωνίας που υπογράψαμε, διαπραγματευόμενοι απευθείας την ετήσια χρέωση της επιχείρησής σας με τον εκπρόσωπο του GEA στην Κω, κ. Αθανάσιο Γιακουμογιαννάκη, κιν. Τηλ: 6909 416 607

Επισυνάπτουμε:

1. Αναλυτικά το μνημόνιο συμφωνίας με τον GEA

2. Το υπόδειγμα Ιδιωτικού συμφωνητικού που σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε αυτούσιο, προφυλασσόμενοι από επιπλέον δυσχερέστερους υπολογισμούς για τα επόμενα έτη

Ελπίζουμε να συμβάλλαμε με τον τρόπο αυτό στη διευκόλυνσή σας. Σε περίπτωση που χρειάζεστε διευκρινήσεις παρακαλώ να μας καλείτε στα γραφεία μας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,