Σύντομη Ιστορία της Κω

Η παρουσία της Κω στον παγκόσμιο χάρτη είναι μακραίωνη. Από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, έχει κατοικηθεί από πολυάριθμους λαούς, καθένας από τους οποίους έχει αφήσει το στίγμα του στο νησί κι έχει συμβάλει στην διαμόρφωση της σημερινής ταυτότητας του νησιού.

Αρχικά εποικίστηκε από τους Κάρες, αργότερα από τους Αχαιούς και στη συνέχεια απ’τους Δωριείς. Τον 7ο αι. π.Χ. συναποτέλεσε μαζί με άλλες 5 περιοχές τη Δωρική εξάπολη κι αργότερα, τον 5ο αι. π.Χ υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας. Εκείνη την εποχή γεννιέται στην Κω ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης. Το νησί γωρίζει μεγάλη άνθηση κι αναπτύσσεται οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά.

Μετά τα μισά του 4ου αι. το νησί κατακτάται από το Μέγα Αλέξανδρο κι οι διάδοχοι του κυριαρχούν στην Κω, μέχρι το 42 π.Χ., οπότε το νησί περνά στη Ρωμαϊκή κυριαρχία με αποτέλεσμα τη σταδιακή παρακμή του.

Kos Asklepeion Το Ασκληπείο

Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, η Κως δέχεται πολλές εχθρικές εισβολές, ενώ κι οι σεισμοί που συνέβησαν το 5ο αι., είχαν ως αποτέλεσμα ν’ αλλάξει η φυσιογνωμία του νησιού. Αφού πέρασε από την εξουσία των Γενοβέζων και των Ενετών, το νησί τελικά κατακτήθηκε στις αρχές του 14ου αι. μ.Χ. απ’το τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών.

Το 1522-3 το νησί περνά στα χέρια των Οθωμανών. Οι λεηλασίες, οι σφαγές κι οι διωγμοί των κατοίκων επέφεραν την εκμηδένιση οποιασδήποτε οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας. Τα πράγματα βελτιώνονται λίγο κατά τον 18ο αι. ,αλλά το 1821 ξεσπά η επανάσταση των Ελλήνων κατά των Τούρκων κι η ζωή ξαναγυρίζει στους προηγούμενους βασανιστικούς ρυθμούς.

Kos Castle Το Ενετικό κάστρο στο λιμάνι

Χωρίς να επιτυγχάνεται η πολυπόθητη ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, το 1912 η Κως κατακτάται απ’τους Ιταλούς. Μετά από 30 χρόνια Ιταλοκρατίας, στη διάρκεια των οποίων δημιουργήθηκαν πολλά κτήρια που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα, τη σκυτάλη παίρνουν το 1943 οι Γερμανοί. Το νησί ξεφεύγει απ’το σκληρό ζυγό τους το 1945, οπότε οι Άγγλοι αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση του μέχρι το 1947. Στις 7 Μαρτίου 1948 η Κως ενσωματώνεται επίσημα στο ελληνικό κράτος.

Από τότε το νησί μπόρεσε να εξελιχθεί και να χαράξει το δικό του δρόμο. Από τη δεκαετία του 1980 η Κως γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία και βελτίωση των υποδομών της, καθιστώντας την έτσι έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε όλον τον κόσμο.