Επιστολή προς ον κο Πανούση και κα Τασία Χριστοδουλοπούλου

Αξιότιμε κύριε Πανούση,

Αξιότιμη κυρία Χριστοδουλοπούλου,

Για μια ακόμη φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της συσσώρευσης μεταναστών στο νησί μας, καθώς ο αριθμός τους φτάνει τη δεδομένη στιγμή τους 2000, ενώ εξακολουθεί σε καθημερινή βάση η προσέλευση νέων, περίπου 100 με 150 ανά ημέρα.

Δεδομένου του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν χώροι για την προσωρινή τους διαμονή, συσσωρεύονται σε κεντρικά σημεία του νησιού της Κω, όπου παρανόμως στήνουν τις σκηνές τους και διαμένουν ανάμεσα στους χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονται στο νησί.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του μηνός Ιουνίου η αθρόα προσέλευση μεταναστών και η αδυναμία διαχείρισής τους προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά για τον τουρισμό του νησιού μας, με άμεσες ακυρώσεις περισσότερων από 2.500 διανυκτερεύσεων και μειώσεις στο ρυθμό των κρατήσεων για τους επόμενους μήνες. Οι επιπτώσεις είναι αρκετά βαριές στο σύνολο της τουριστικής εικόνας του νησιού και θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα και πολύ προσεκτικές κινήσεις μάρκετινγκ προκειμένου να επανέλθουμε.

Είναι ευνόητο πως η επανεμφάνιση του προβλήματος των μεταναστών σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τον Ιούνιο θα αποτελέσει την χαριστική βολή για τον τουρισμό του νησιού μας.

Έως τώρα ως ξενοδόχοι επιλαμβανόμαστε της καθημερινής σίτισης των διαμενόντων μεταναστών σε συνεργασία με μια ομάδα εθελοντών πολιτών, καλύπτοντας υποχρεώσεις κρατικές. Αδυνατούμε να εξυπηρετήσουμε πλέον τόσο μεγάλο αριθμό και είναι θέμα χρόνου να γίνε ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

Ζητάμε την άμεση μετάβαση τουλάχιστον 1500 εκ των μεταναστών στην Αθήνα προκειμένου να γίνεται εκεί η ταυτοποίηση των στοιχείων τους, ώστε να επανέλθει ο αριθμός των διαμενόντων σε διαχειρίσιμη κατάσταση. Δέσμευσή σας άλλωστε αποτέλεσε το να μην ξεπερνά τους 300 ο αριθμός των παραμένοντων για ταυτοπροσωπία στο νησί μας.

Παρακαλούμε στην άμεση παρέμβασή σας.